DAGEM Tarafından Gerçekleştirilen İlkler
Türkiye’nin İlk Avrupa Girişimcilik Ödülü
2009 yılında kurulan DAGEM yapmış
olduğu arıcılık projesi ile 2011 yılında Avrupa Girişimcilik Ödülü (2011
European Entreprize Awards’ nü almıştır. Yöreye özgü eşsiz gen kaynağının yerel
halkın sosyoekonomik kalkınmasında bir itici güç olarak değerlendirilmesi ve
halkın girişimcilik ruhunun geliştirilmesini amaçlayan proje ülkemizin ilk
Avrupa Girişimcilik ödülü olması nedeniyle hem ülkemiz hem de üniversitemiz
için oldukça büyük öneme sahiptir ve önemli bir prestij kazandırmıştır. DAGEM
kapsamında gerçekleştirilen bilimsel destekli toplumsal proje ile yerel bal
arısı ekotipi uluslararası bir değere dönüştürülmüştür.
TÜBİTAK-4004 Arı Biziz Bal da Bizdedir
2011-2018 yıllarında TÜBİTAK tarafından 7 kez desteklenen “Arı Biziz Bal da Bizdedir” projesi Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)’ nin uygulama sahasında gerçekleştirilmiştir. Arı-çevre farkındalığı, bal dışındaki arı ürünlerinin sağlık açısından kullanımı ve arı sevgisinin yaygınlaşması, arının polinasyon ve sürdürülebilir çevre için öneminin kavramasını amaçlayan proje Türkiye’nin ilk arı-çocuk projesidir.
Düzce Üniversitesi'nin ilk markalı üretimi
- 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü' tarafından onaylanan Düzce Üniversitesi' nin ilk markası
- 2014 yılında GS1 Türkiye' den alınan barkod numarası
- 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan onaylı işletme belgesi
- 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan propolis için alınan onaylı takviye edici gıda belgesi
Düzce Üniversitesi'nin ilk markası olan DAGEM, takviye edici gıda onay numarası alarak KESTANE PROPOLİSİ üretimi yapan ilk ve tek merkezdir.
Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı
2014 yılında Türkiye’de ilk kez
Arıcılık ve Arı Ürünleri AR-GE Proje Pazarı DAGEM tarafından yapılmıştır. TSO
ile işbirliği yapılan etkinlik TÜBİTAK ve MARKA tarafından desteklenmiştir. 2
gün süren etkinlik 5 oturumdan oluşmuş ve etkinliğin genelinde arıcılık
camiası, akademisyenler, arıcılar, sanayii kuruluşlar, lisans ve lisansüstü öğrenciler,
özel sektör firmalarının bir araya gelmesini sağlayan etkinlik Türkiye’de
düzenlenen ilk Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı’dır.
Türkiye’nin İlk Arı Zehri Çalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu
Düzce Üniversitesi Arıcılık
Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından düzenlenen
çalıştaya, yurtiçi ve yurtdışından gelen arıcılar, arı ürünleri imalatı yapan
firmalar ve akademik çalışmalar gerçekleştiren öğretim elemanları katılım gösterdi.
Arı ürünlerinin sağlıktan kozmetik alana kadar birçok kullanım alanlarının
olduğunun vurgulandığı çalıştayda, arı zehrinin önemi anlatılarak Türkiye’de
ilk kez uygulamalı eğitim verildi. Katma değeri yüksek ürünler arasında yer
alan arı zehrinin yurt dışına ihraç edilebilecek dünya pazarında önemli bir
yeri olduğuna vurgu yapıldı. Ülkemiz genelinde yapılan arıcılığa ve aynı
zamanda aile ve ülke ekonomisine öngörülebilir önemli katkılar sağlayan
Türkiye’nin ilk Arı Zehri Çalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu’dur.
Dünya’da Bir İlk: Api-Air (Kovan Havası)
Astım, bronşit, amfizem ve KOAH
gibi hastalıkların tedavisi amacıyla Almanya, Macaristan, Slovenya, Rusya ve
Romanya gibi ülkelerde uzun süredir kullanılan Api-Air son yıllarda arıcılar
tarafından ülkemizde de uygulanmaktadır. Ancak bu uygulamanın söz konusu
hastalıklara iyi geldiğine yönelik hiçbir bilimsel veri veya sonuç
bulunmamaktadır. DAGEM, apiair (kovan havası) ile ilgili dünyadaki ilk bilimsel
altyapıyı oluşturarak konu ile ilgili bilimsel çalışmaların yürütülmesinin
önünü açmıştır.
KESTANE PROPOLİSİ
Türkiye’de İlk Kez Bitkisel Orijine Göre Propolisin
Katma Değeri Yüksek Ürüne Dönüştürülmesi DAGEM Öncülüğünde Gerçekleştirildi.
DAGEM’ in arı ürünlerine
kazandırdığı yenilikçi bakış açısı ile dominant olarak kestane bitkisinden elde
edilen propolis, katma değeri yüksek propolis ekstraksiyonuna dönüştürüldü. Ham
maddeden son ürüne kadar DAGEM tarafından üretilen “KESTANE PROPOLİSİ”
Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.
Türkiye’ de İlk Kez Üniversite-Eczane İşbirliği DAGEM Tarafından
Sağlandı.
Düzce Üniversitesi’nin ilk
markası olması özelliğini taşıyan DAGEM, arı ürünlerine kazandırdığı yenilikçi
bakış açısını eczanelere taşıdı. Düzce Ünivresitesi-Teb 20. Bölge Sakarya
Eczacı Odası Düzce İl Temsilciliği ile imzalanan protokolle işbirliği Türkiye’de
ilk defa üniversitenin patentli markası eczane raflarında yerini aldı.