Amaç
Arıcılık, az bir sermaye ile toprağa bağlı olmadan
yapılabilen, kısa sürede gelir getiren, bal, bal mumu, polen, arı sütü,
propolis, arı zehri, ana arı ve oğul gibi çeşitli ürünler sağlayan ve son
yıllarda bütün dünyada çok önem verilen bir tarımsal faaliyet alanıdır. Ayrıca
bal arılarının bitkisel üretime olan katkıları da arı ürünlerinden sağlanan
gelir ile kıyaslanamayacak düzeydedir. Bu açıdan tarımsal faaliyetlerin yoğun
olarak yapıldığı ülkemizde, arı kolonilerinin sayısının bilinçli bir şekilde
arttırılması, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi olumlu yönde etkileyen önemli
bir faktördür. Bal arıları bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz tarımında da önemli
bir yere sahiptir. Sağladığı önemli faydaları nedeniyle arıcılık, işsizliğin
önemli bir sorun olduğu ülkemizde geleceğe yönelik yatırım ve istihdam
tedbirleri düşünülürken göz ardı edilmemesi gereken bir alandır.
Türkiye uygun ekolojisi, zengin bitki örtüsü, farklı iklim
kuşaklarına sahip olması ve koloni varlığı bakımından önemli bir arıcılık
potansiyeline sahiptir. Yaklaşık 8 milyon koloni varlığı ve 100 bin ton yıllık
bal üretimi ile arıcılıkta dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan ülkemiz,
koloni başına ortalama 16-17 kg/yıl bal üretimi ile verimlilik açısından
oldukça gerilerdedir. Koloni sayısı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında
yer alan Türkiye' de kovan başına bal veriminin düşük olmasının en önemli
nedenleri; sosyal, tarımsal ve ekolojik yapıdaki değişmeler, piyasa koşulları,
teknik bilgi ve eğitim yetersizliği, hastalık ve zararlılar, damızlık materyal
ve örgütlenme konusunda yaşanan sorunlardır.
Düzce Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan Düzce
Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) yukarıda
belirtilen sorunları, bölge ve ülke arıcılığının geliştirilmesi ve sektörde
yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlanması konusunda faaliyetlerde bulunarak,
hem bilimsel hem de sosyo-ekonomik konularda projeler üretmeyi amaçlamıştır.