Mantar Üretim Hizmeti

MİKOTERAPİ (MYCOTHERAPY) NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT): “Fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı -izahı yapılabilen veya yapılamayan- bilgi, beceri ve uygulamalar bütünüdür” şeklinde tanımlanır1.

Binlerce yıldır uygulanan GETAT uygulamaları:

1. Doğal ürünler (şifalı bitkiler, mantarlar, probiyotikler vb.),

2. Zihin ve beden tıbbı (meditasyon, akupunktur vb.),

3. Fiziksel uygulamalar (masaj, osteopati vb.) olarak üç ana başlık altında toplanmıştır2.

Doğal ürünler içerisinde yer alan mantarların 2000 yılı aşkın bir süredir Çin Geleneksel Tıp (CTM) uygulamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Eski Mısır’da yerel inanca göre; mantarlar Tanrı Osiris’in armağanı olarak kabul edilirdi. Modern tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın bazı hastalıkların tedavisi için mantarları kullandığı bilinmektedir. Mayalar, Aztekler, Sümerler gibi eski uygarlıkların mantarları tıbbi amaçlı kullandığına dair kanıtlar mevcuttur3.

Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu Halkları arasında binlerce yıldır mantarlar sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kullanılmıştır3.

GETAT uygulamalarında mantarların kullanılması “Mikoterapi” olarak adlandırılır. Ülkemizde mikoterapi diğer GETAT uygulamalarına göre yaygın değildir. Merkezimizde yapılan çalışmalar mikoterapi alanında öncü çalışmalar olmaya adaydır.

Aşağıda listelenen bazı türler, GETAT uygulamalarında doğal ürün olarak kullanılan önemli mantarlar arasındadır:

Ganoderma lucidum ( Reishi; Kırmızı Ölümsüzlük Mantarı)

Lentinus edodes ( Shiitake )

Grifola frondosa ( Maitake)

Pleurotus ostreatus (İstiridye Mantarı)  

 

REFERANSLAR:

1.        WHO. World Health Organization. General Guidelines for Methodologies on Research and Evaluation of Traditional Medicine. Geneva. 2000. https://apps.who.int/iris/handle/10665/66783.

2.        Tokaç M. Geleneksel Tıbba Akademik Yaklaşım (GETTAM). Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Derg. 2013. http://www.sdplatform.com/Yazilar/Kose-Yazilari/341/Geleneksel-tibba-akademik-yaklasim-GETTAM.aspx.

3.        Erol SS, Akata I, Kaya E. Use of Macrofungi in Traditional and Complementary Medicine Practices : Mycotherapy. Int J Tradit Complement Med Res. 2020;1(2):70-78.


1. ÜRÜNLERİMİZ:

 

A.    Ganoderma lucidum  (Curtis) P. Karst.

Ülkemizde “Kırmızı Ölümsüzlük Mantarı” ya da “Reishi Mantarı”, Çin’de ise  “Ling Zhi” olarak bilinen; Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst., 2000 yılı aşkın bir süredir, Çin ve Japon Halkları tarafından sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kullanılan; özellikle karaciğer bozuklukları, kanser, bronşit, artrit ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde doğal bir ürün olarak tercih edilen önemli bir tıbbi mantardır. Ganoderma lucidum ticari değeri yüksek bir mantar türüdür.

Günümüzde ek diyet ürünleri içinde sınıflandırılan, Reishi mantarından elde edilen ekstrakte ürünler, insanların diyetlerinin bir parçası olarak daha sağlıklı bir yaşam için sunulmaktadır.

Diş macunu, kahve ve çay, kozmetik kremler gibi birçok ticari ürünün hammaddesidir. 

Türkiye Ganoderma lucidum gelişimi için uygun ekolojik koşullara sahiptir. Reishi mantarı ülkemizde çok geniş lokasyonlarda doğal olarak yetişmektedir. Ağustos-Ekim ayları arasında ormanlarda sıkça karşımıza çıkan tür; doğal yapısı gereği ticari hammadde ihtiyacı için yetersiz kalmaktadır ve ülkemizde kültürü yaygın değildir.

Ticari olarak satışta olan gıda takviyeleri ve geleneksel tıp ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılan mantarlar başta Malezya olmak üzere yabancı ülkelerden ithal edilmektedir.

Ar-Ge çalışmaları sonucu elde edilen G. lucidum (Reishi) miseli merkezimiz Ür-Ge çalışmaları kapsamında DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisinde çoğaltılarak pilot üretimi gerçekleştirilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Merkezimiz bünyesinde satışa sunulan Ganoderma lucidum miseli kg fiatı 55 TL  (KDV Dahil)   olarak belirlenmiştir. Üniversitemiz ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında anlaşmalı üreticilerimiz için % 20 iskonto uygulanacaktır.

B.     Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.

Pleurotus türleri, ülkemizde kayın, kavak, meşe, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur, söğüt, ceviz ve kestane gibi birçok ağaç türünün kısmen ya da tamamen çürümüş gövdeleri üzerinde doğal olarak yetişmektedir. Saprofit olan bu cins; fındık zurufu, talaş (meşe, kayın, kavak vb.), saman, mısır koçanı veya sapı, pamuk küspesi, yerfıstığı kabuğu, mercimek artığı, soya sapı, ayçiçeği sapı, atık kâğıt, çay artıkları gibi ikinci bir kullanım alanı bulunmayan çok sayıda tarımsal ve endüstriyel artık üzerinde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.

Pleurotus türleri içerisinde ilk kültüre alınan ve dünyada ticari olarak en fazla yetiştiriciliği yapılan tür “istiridye mantarı” olarak bilinin Pleurotus ostreatus’tur. P. ostreatus, aroması, yüksek verimliliği ve tarımsal endüstriyel artıklar üzerinde kolaylıkla yetiştirilebilmesinden dolayı dünya genelinde tercih edilmektedir. Ayrıca yüksek besin değeri ve tıbbi önemi ile son yıllarda ülkemizde kültürü artmıştır.

Merkezimiz bünyesinde satışa sunulan Pleurotus ostreatus miseli kg fiatı 20 TL (KDV Dahil) olarak belirlenmiştir. Üniversitemiz ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında anlaşmalı üreticilerimiz için % 20 iskonto uygulanacaktır.

 

MİSEL SATIŞI ÜCRET TABLOSU

 

Mantar Türü

Fiyat (kg)

Ganoderma lucidum

55 TL

Pleurotus ostreatus

20 TL

 

 

 





Fiyatlara KDV dahildir.


İletişim Bilgileri

Düzce Üniversitesi

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi

Düzce Üniversitesi Konuralp yerleşkesi

MERKEZ/Düzce

 

Detaylı Bilgi: (Lütfen mesai saatleri içinde arayınız)

0850 800 81 81 /6848

0542 3543898

semraerol@duzce.edu.tr

 

Hesap Bilgileri

Hesap Sahibi: Düzce Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü

Banka şubesi: Halk Bankası Düzce Şubesi

IBAN:  TR26 0001 2009 3270 0044 0000 17

 

Açıklama

Misel satışı için ödeme, yukarıdaki hesaba havale/EFT yoluyla yapılabilir veya direk olarak kuruma gelinerek yapılabilir. Lütfen ödeme yapmadan önce iletişime geçiniz.

Talep edilen misel üretimi, ödeme yapıldıktan sonra başlar ve ödeme tarihinden sonraki en geç 1 ay içerisinde teslim edilir.

 

1.      KURSLARIMIZ

 

A.    Tıbbı Mantar Teşhis/Tanıma Kursu:

Sitemizde duyurulacaktır.

Detaylı Bilgi: (Lütfen mesai saatleri içinde arayınız)

0850 800 81 81 /6848

0542 3543898

B.      Tıbbı Mantar Yetiştiriciliği Kursu:

Sitemizde duyurulacaktır.

Detaylı Bilgi: (Lütfen mesai saatleri içinde arayınız)

0850 800 81 81 /6848

0542 3543898