TÜBİTAK UZAY Düzce Üniversitesi İş Birliği Çalıştayı Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Araştırma Dekanlığı ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen “TÜBİTAK UZAY Düzce Üniversitesi İş Birliği Çalıştayı” Üniversitemizde gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başlayan programa; Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Mehmet Nefes, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Öztürk, Üniversitemiz Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü temsilcileri ile öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Araştırma Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bulut, Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir önderliğinde çalıştayın düzenlendiğini belirterek sözlerine başladı. TÜBİTAK UZAY’da TÜRKSAT 6A projesinde görev aldığını söyleyen Doç. Dr. Murat Bulut, ülkemizin öncelikli alanlarından birinin de uzay olduğuna işaret ederek programın verimli olmasını temenni etti.
“Uzay Sektöründeki Başarılı Projelerin Tamamına Yakınında Ana Yüklenici Olmuştur”
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Eski Müdürü ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Gökten, yaptığı konuşmada; TÜBİTAK Uzay’da 10 yıl görev yaptığını ifade ederek bu önemli kurumun; uzay sektöründeki başarılı projelerin tamamına yakınında ana yüklenici olarak sorumluluklar aldığını ve dünyada güzide bir yere sahip olduğunu vurguladı.
“İş Birliği Yapmak, Ortak Projeler Geliştirmek Amacıyla Bir Aradayız”
Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, TÜBİTAK UZAY’ın ülkemizde hem teknoloji hem de bilim ürettiğini dile getirerek, kendilerini Üniversitemizde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti belirtti. TÜBİTAK UZAY ile belirli projelerde beraber çalıştıklarını söyleyen Rektörümüz, son olarak TÜRKSAT 6A’nın başarılı bir şekilde geliştirildiğini sözlerine ekledi. İş birliği yapmak, ortak projeler geliştirmek amacıyla bir arada olduklarını söyleyen Rektörümüz, çalıştaya katılımlarından dolayı TÜBİTAK UZAY yetkililerine teşekkür etti.
“Düzce Üniversitesi Uzay Alanında Emeği Geçen Akademisyenleri Bünyesinde Barındırıyor”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Mehmet Nefes, organizasyona ev sahipliği yapan Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir’e teşekkür etti. Üniversitemizin Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, Prof. Dr. Mesut Gökten ve Doç. Dr. Murat Bulut gibi uzay çalışmalarında emeği geçen akademisyenleri bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Mustafa Mehmet Nefes, çalıştayın inovatif proje tohumlarının atıldığı bir program olmasını diledi. 6 uydu geliştiren ve 2 astronotu uzaya gönderen TÜBİTAK Uzay’ın, Türkiye’nin dünyada bu alanda daha fazla söz sahibi olması için çalıştığını ifade eden Nefes, çalıştayın anlamlı iş birliklerine kapı açacağının altını çizdi.
Uzay Alanında Gelecek Nesillere Güzel Miras
TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Bülent Avenoğlu ise, yaptığı konuşmada TÜBİTAK Uzay’ın geçmişten günümüze gerçekleştirdiği projeler ve kurumsal hizmetler hakkında bilgilendirmede bulunarak uzay alanında gelecek nesillere güzel bir miras bıraktıklarını dillendirdi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın sunumlar bölümüne geçildi. İş Geliştirme ve Dış İlişkiler Grubu Lideri Dr. Sadık Murat Yüksel “TÜBİTAK UZAY” tanıtım sunumunu gerçekleştirirken, Uzaktan Algılama Grubu Lideri Dr. Kaan Kalkan, Mikrodalga ve Anten Sistemleri Grubu Lideri Dr. Fahri Öztürk, Yapısal ve Mekanik Tasarım Grubu Lideri Muzaffer Çetin, Isıl Sistemler Grubu Lideri Hilmi Sundu ile Platform ve Faydalı Yük Tasarım Grubu’ndan Fatih Deniz Erdoğan ve Ay Araştırmaları Programı Yöneticisi Dr. Burak Yağlıoğlu görev yaptıkları alanlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Bilgi Birikimleri ve Sektörel Tecrübeler Üniversitemiz Akademisyenleriyle Paylaşıldı
Programın öğleden sonraki bölümü Rektörlük Çalıştay Salonu’nda devam etti. Ülkemizin uzay alanında lider kuruluşu olan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün temsilcileri, bilgi birikimlerini ve sektörel tecrübelerini bire bir görüşmelerle Üniversitemiz akademisyenleriyle paylaştı.
Çalıştayın kapanışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, programın TÜBİTAK UZAY ile iş birliği ve ortak çalışma alanları anlamında oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Çevre ve sağlık alanlarında ihtisas üniversitesi olan Üniversitemizin uzay alanında da proje geliştirmek istediğini belirten Rektörümüz, programa katkılarından dolayı TÜBİTAK UZAY’a tekrar teşekkür etti.
TÜBİTAK UZAY Düzce Üniversitesi İş Birliği Çalıştayı’nda uzay teknolojileri başta olmak üzere, yerli ve millî operasyonel uydular, haberleşme sistemleri gibi birçok alt sistem ve uygulama projeleri hakkında bilimsel sunumlar gerçekleştirildi. Çalıştay, ortak projeler ve iş birliği imkanlarının geliştirilmesine katkı sunarken, vizyoner bakış açılarının kazanılmasına da vesile oldu.