9.10.2024

ÖĞRETİM ÜYEMİZE TÜBİTAK 1505 DESTEĞİ

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojii Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. meral KEKEÇOĞLU’nun araştırmacı olarak yer aldığı  “ Arı ürünlerinden içilebilir probiyotik gıda takviyesi geliştirilmesi" başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) TÜBİTAK 1505- ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve BEE’O Propolis işbirliği ile yapılacak olan ve toplamda 24 ay sürecek projede içilebilir probiyotik gıda geliştirilmesinde kullanılacak arı ürünleri (bal, polen, arı ekmeği ve arı)’nin üretimi Düzce Üniversitesi Arıcılık araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)’inde doğru üretim teknikleriyle yapılacaktır.

Üniversite ve araştırma merkezlerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, KOBİ veya büyük ölçekteki kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlanacaktır. Proje yürütücüsü Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed ARICI; Araştırmacılar Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU, Dr. Öğrt. Üyesi Hilal Demirkesen BIÇAK ve Dr. Ruşen Metin YILDIRIM’dır.

Yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak birçok TÜBİTAK projesinde yer alan Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU yaptığı açıklamada, Türkiye’nin arıcılıkta Dünya’da 2. Sırada olduğunu ancak bal dışındaki arı ürünlerinin üretimi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde oldukça gerilerde kaldığını bildirmiştir. Bu nedenle üniversite sanayi işbirliği kapsamında arı ürünlerinden katma değerli ürünler geliştirilmesinin Türkiye ekonomisi ve arıcılık sektörü açısından son derece önemli olduğunu belirtmiştir.

Fen Edebiyat Fakültemiz Biyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU’nu tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Proje adı: Arı ürünlerinden içilebilir probiyotik gıda takviyesi geliştirilmesi

Proje yürütücüsü: Prof. Dr. Muhammed ARICI (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Proje ekibi:

Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU (Düzce Üniversitesi)

Dr. Öğrt. Üyesi Hilal Demirkesen BIÇAK (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Dr. Ruşen Metin YILDIRIM (Yıldız Teknik Üniversitesi)