Üniversitemizde Tarımsal Atıklardan Park ve Bahçelere Uygun Barınak ve Kuş Yuvası İmalatı
Üniversitemizde Tarımsal Atıklardan Park ve Bahçelere Uygun Barınak ve Kuş Yuvası İmalatı
Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM), şehrimizdeki tarımsal atıklarından (fındık zürufu ve mısır sapları gibi) kompozit levha üretip, barınak imalatı yapımına başladı. Proje ekibi; Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) ve Ahşap İşleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAİM) personelinden oluşmaktadır.
Hayvanlara barınma yuvası sağlayan proje, DÜGETAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut’un önerisi ile Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Güler’in yürütücülüğünde; Prof. Dr. Cihat Taşcıoğlu, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Pelit, Dr. Mustafa Korkmaz ve DÜTAGAM personeli Öğr. Gör. Recai Arslan’ın iş birlikteliğinde Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan "Tarımsal Atıklardan Park ve Bahçelere Uygun Barınak ve Kuş Yuvası İmalatı" başlıklı proje hazırlayarak Üniversitemiz Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü'ne (BAP) sunuldu.
“Barınak ve Kuş Yuvaları Millet Bahçelerinde ve Çeşitli Doğal Alanlarda Kullanılacak”
Şehrimizde ve bölgemizde oldukça çok bulunan fındık zürufu ve mısır sapları gibi tarımsal atıklardan kompozit levha üretip bunlardan barınak ve kuş yuvası yapılacak. Şehrimizde ve bölgemizde zirai atıkların kullanılarak katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, ekonomik katkısının yanında sürdürülebilir doğal yaşama da önemli katkı sunacak. Üretilen barınak ve kuş yuvaları millet bahçelerinde ve çeşitli doğal alanlarda kullanılabilecektir.
“Tarımsal Atıkların Çeşitli Amaçlar İçin Kullanıldığı Biliniyor”
Projeyle ilgili bilgi veren araştırmacı Öğretim Üyelerimiz, “Burada tarımsal atıklardan çevre dostu kompozit malzeme üretimi gerçekleştirildikten sonra, kuş yuvası ve benzeri barınaklarının yapılması ve imal edilmesi planlanmaktadır. Şimdiye kadar kuş yuvası ve barınak olarak ahşap kereste ürünlerinin kullanıldığı ve üretildiği bilinmektedir.
Mevcut orman kaynaklarındaki azalma, kereste fiyatlarının artması ve orman kesimine karşı çevrecil baskılar, odun harici yeni lignoselülozik esaslı yenilenebilir kaynakların kullanılması yönündeki çabaları arttırmıştır. Bu konu birçok gelişmiş ülkede bilim insanları tarafından detaylı olarak ele alınmaktadır. Birçok ülkede hammadde kaynağı olarak tarımsal atıkların çeşitli amaçlar için kullanıldığı bilinmektedir.
Diğer yandan kaynaklardan maksimum fayda sağlamak, zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde tarımsal atık yaklaşık olarak 48 milyon ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu atıklar; mısır sapı, ayçiçeği sapı fındık zürufu, fıstık kabuğu, pamuk sapı vs. sayılabilir. Ligloselülozik yapıya sahip tarımsal atıklardan çevre dostu yeni ürünlere dönüştürmek mümkündür. Söz konusu bu tarımsal atıkların alternatif ürünlere dönüştürülmesi ve araştırılması hem bu ürünün hammadde kaynaklarını genişletecek, hem de teknolojik özelliklerine yeni nitelikler kazandıracaktır. Yıllık bitkiler ya tarlada bırakılarak yakılmakta, ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, birçok yıllık bitkiden kompozit malzeme üretiminde değerlendirilebileceğini kanıtlamıştır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Tarımsal Atıklar Düzce’den Karşılanacak
Araştırmada; lignoselülozik yapıya sahip tarımsal atıkların (mısır sapı, ayçiçeği sapı, fındık zürufu vb.) Düzce ve yakın çevresinden temin edileceğini söyleyen Öğretim Üyelerimiz, “Bahçe ve parklarda kullanılması mümkün olan kuş yuvası imalatı tamamen %100 tarımsal atıklardan faydalanılacak olup, üretiminde malzemenin yapıştırılmasında sentetik tutkallardan faydalanılacak. Tetrapak tipi malzeme üretiminde kullanılan polietilen esaslı pet şişe atıkları da yapıştırıcı olarak da değerlendirilecektir.
Sonuç olarak, bu proje; bazı tarımsal atıklardan elde edilecek kompozitlerin park ve millet bahçelerine uygun barınak ve kuş yuvası imal edilmesi ve bu alanda kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, önerilen çalışma bir sosyal sorumluluk projesi niteliğindedir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.