11.10.2024

Orman Fakültemiz Konferanslar Serisi’nin 77.si Düzenlendi

Üniversitemiz Orman Fakültesi tarafından Orman Fakültesi Konferanslar Serisi kapsamında düzenlenen “Orman Yangınlarında Ortaya Çıkan Gazların Atmosferik Konsantrasyonunun Modellenmesi” başlıklı panel Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Fatih Taşpınar’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele; Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Yılmaz Türk ve Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Açılış konuşması yapan Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin 77.sinin düzenlendiğini belirterek programın verimli geçmesini diledi. Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Fatih Taşpınar konuşmasında, gerçekleştirdikleri modellemede Milas ve Manavgat orman yangınları kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Orman yangınlarında çok çevresel etkiler olduğu için bu çalışmayı gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Fatih Taşpınar, konuşmasında modellemenin; problemi, materyal ve metodları, bulguları ve sonuçları hakkında bilgiler paylaştı.Yangınları; “İster insan etkisiyle ister doğal etkenlerle gerçekleşsin atmosfere çok ciddi gaz kirliliği yüklenin verildiği olaylardır.” şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Taşpınar, “Bu çalışma Sentinel-5P uydu görüntüsü verilerinin ve yer seviyesi verilerinin birlikte kullanılmasının orman yangını alanları üzerindeki zararlı gazların emisyonlarının çevresel açıdan değerlendirilmesinde uygun bir yol olduğu ve insan sağlığının korunmasındaki bir uygulaması gösterilmiştir. Yer seviyesi hava kirletici emisyon tahminlerinden elde edilen sonuçlar ve istatiksel değerler, uydu verilerinin işlenmesindeki yaklaşımımızın çevresel değerlendirmeler için oldukça yararlı olabileceğini göstermiştir.” şeklinde konuştu.